ThinkstockPhotos-507772425 (kopia)

Thinkstock (featured image)

Bättre sjukhusmat

Mat & dryck Stjärnkocken Leif Mannerström har gjort sig känd för sitt engagemang för bättre mat på sjukhus och äldreboenden.

Eva-Lotta Sigurdh

Varför då?

Leif Mannerström
Leif Mannerström

– Så många gamla har hört av sig och är förtvivlade. När jag själv låg på sjukhus för några år sedan fick jag också bekräftat vilken förfärlig mat det bjöds på.

 

Hur viktig är maten på sjukhus?

– Den är jätteviktig. Mat betyder glädje och samvaro, och för den som är gammal och sjuk kan det vara enda glädjen i livet att ha två vällagade mål mat om dagen att se fram emot. Dessutom är du så mycket mer utlämnad på sjukhus. Det är ju inte som på restaurang, där du bara kan byta och gå någon annanstans nästa gång om du är missnöjd.

 

Men det saknas ju resurser?

– Skitsnack. Det handlar framför allt om dåligt ledarskap och ointresse för äldre. De flesta sjukhus har bra mycket bättre kök och köksmaskiner än vad restaurangerna har råd med. Det gäller bara att utnyttja det här bättre.

 

Så, vad tänker du göra?

– Vet inte var det landar, men varför inte göra ett tv-program där man får tävla om Sveriges bästa sjukhusmat? Matintresset bland svenskarna generellt har ju ökat explosionsartat, vilket jag tycker är glädjande. Tänk om det intresset även kunde smitta av sig på ledande politiker och för alla samhällsgrupper.