ThinkstockPhotos-516189257 (kopia)

Thinkstock (featured image)

Dagens högteknologiska hörapparater

Hälsa & skönhet Audionomen Elisabeth Sjöberg på Bra hörsel berättar om dagens trender på marknaden för hörapparater.

sarawikstrom

Sara Wikström

Vilka behov är viktiga i dag för personer som använder hörapparater?

Elisabeth Sjöberg
Elisabeth Sjöberg

– I dag finns mycket ljud runt omkring oss så även lätta hörselnedsättningar kan ge stora problem med att höra. Hörapparaterna är en mycket god hjälp då man är i sociala sammanhang. I dag är hörapparaterna så intelligenta att de kan trycka bort en del av de störande bakgrundsljuden till förmån för talet. Många uppskattar också att hörapparaterna blivit mindre och inte piper och tjuter som de gjorde förr.

 

Vilka trender finns just nu på marknaden för hörapparater?

– De blir mindre och smäckrare och man kan bygga mycket teknik på liten yta. Det finns hörapparater som blir osynliga i hörselgången. Trådlösa hörapparater med tillbehör är efterfrågade. Det finns hörapparater som är kompatibla med smarta telefoner. Via en app kan man till exempel använda sin mobil som fjärrkontroll för att styra hörapparaterna för att strömma telefonsamtal och annan media direkt till hörapparaterna.

 

Hur viktig är batteritiden?

– Många kunder önskar att batteritiden i hörapparater skulle vara som i klockor. Men ju fler funktioner du har i hörapparaten och ju mer du strömmar ljud desto mer batterier drar hörapparaten. Därför väljer man inte det allra minsta batteriet i de hörapparater som strömmar ljud.