Leif Mannerström

Full fart för Mannerström

Kul uppdrag och socialt engagemang. Det håller ”pensionären” Leif Mannerström levande och lycklig. Men mitt i allt är han bra på att vila.

Eva-Lotta Sigurdh

Sveriges mästerkock, Sveriges yngsta mästerkock – och nu snart även den nya tv-satsningen Leifs restaurang. Och så den egna restaurangen Kometen i Göteborg, som hela tiden drivs parallellt. 74-årige mästerkocken och tv-stjärnan med mera, ligger sannerligen inte på latsidan. Och har heller inga planer på att så göra på länge än.

– Det är så roligt att jobba. Jag lär mig något nytt varje dag. Det finns ingen anledning att pensionera mig.

Lusten och nyfikenheten är hans drivkrafter, samtidigt som han också brinner för att kunna göra skillnad, att kunna hjälpa på de sätt han förmår. Leifs restaurang, som kommer att börja sändas på TV4 i höst, är ett exempel på det. Här ska han ge personer utan jobb en nystart och en chans i restaurangbranschen.

– Det pratas så mycket om arbetslöshet och elände, men det hjälper inte att bara prata om problemen. Man måste försöka göra någonting åt dem också, som han så ”mannerströmskt” uttrycker det.

 

Ser möjligheter

Den inställningen har han även till sitt eget liv. Gnäll och klagan har han inte mycket till övers för. Det gör ingen lycklig. Nej, för att det ska gå bra i livet måste du ta tag i det själv, är hans motto som han också alltid levt och fortfarande lever efter.

– Du kan ta hjälp av andra, men ingen annan än du själv kan lösa dina problem.

Det handlar om att se möjligheterna och ta chanserna när de dyker upp. För det gör de, hela tiden, menar han. Vi är bara så förblindade ibland att vi inte upptäcker vad vi har framför ögonen. Och så måste vi förstås också vara beredda att jobba hårt för att nå våra drömmar.

– Jag började med två tomma händer, men jag och min fru sade tidigt till varandra att ”nu jobbar vi på litegrann, så vi tar oss ur den här skiten”.

Och på den vägen är det. I dag lever han gott, men är glad över de tuffa åren. De erfarenheterna gav honom den nödvändiga skjutsen och drivkraften att förändra sitt liv och har, inte minst, lärt honom att förstå och uppskatta det goda i livet.

– Jag ser det roliga i allt jag gör och njuter verkligen av livet. Det gäller både i jobbet och privat. Och det gäller såväl i stort som smått. På samma sätt som jag njuter av en kul tv-inspelning eller en resa, njuter jag av att bara komma hem och somna i soffan.

För även om han älskar att ha fullt upp värnar han om konsten att vila. Att kunna koppla bort alla måsten och bara vara. Det behöver inte innebära några större märkvärdheter, utan kanske bara just en tupplur framför en flimrande tv-skärm. Och det är han bra på, hävdar han, vilket också är en förutsättning för att kunna leva så aktivt i övrigt.

 

Lev livet, sitt inte och vänta på det.

 

Mat för folk

I centrum för allt står förstås maten. Den är hans levebröd och den representerar glädje, samvaro och välmående. Därför är också hans engagemang för maten så mycket större än att bara komponera ihop tjusiga rätter, i syfte att imponera på andra. Sådant kallar han matnörderi och avfärdar som tramsigt. Likaså distinktionen mellan ”fint” och ”folkligt”.

– Min mat och mina restauranger är till för alla. Jag lagar bara den mat som jag själv tycker är god och som folk uppskattar. Man ska vara glad när man går på krogen.

Att det tyvärr kostar en slant tycker han är synd, men menar att det är svårt att komma ifrån i fall restaurangen är seriös. Bra råvaror och duktig personal har ett pris, fast det ska alltid finnas vällagad och hyfsat billig lunchmat att tillgå som komplement till det mer luxuösa.

Men även om restaurangmaten och matlagningskonsten som sådan ligger honom varmt om hjärtat, och är hans största intresse och njutning i livet, så präglas han av stort socialt engagemang även här. Framför allt när det gäller att förbättra kvaliteten på den mat som serveras på många sjukhus och äldreboenden. Här finns hur mycket som helst att göra, tycker han, och upprörs över det ständiga tjatet om för lite resurser.

– Det handlar framför allt om dåligt ledarskap och ointresse för äldre människor. Det vill jag ändra på. Sjukhusens maskinparker är fantastiska och skulle kunna användas på ett betydligt mer kreativt sätt. Det vore en dröm att få göra ett program om Sveriges bästa sjukhusmat.

 

Vänta inte på livet

Så kanske vi får se honom även i den rollen. Inget tycks omöjligt för mångsysslaren och levnadskonstnären Leif Mannerström, som vid sidan av att driva restauranger och delta i tv-produktioner på löpande band också har skrivit otaliga kokböcker genom åren.

Han har även hunnit med att få alla tänkbara utmärkelser som finns att tillgå i branschen. Eller vad sägs om Kockarnas Kock tre gånger om, medalj av självaste konungen, Årets göteborgare, en stjärna i Guide Michelin sedan många år, ett eget frimärke – och en egen spårvagn?

– Jag är verkligen otroligt stolt över alltsammans. Det visar ju att man har satt ner foten lite.

Och det kommer han utan tvekan att fortsätta göra, eldsjälen och livsnjutaren Leif Mannerström, som tycker att vi alla borde bli bättre på att ta för oss av livet, gammal som ung.

– Lev livet, sitt inte och vänta på det. Själv skjuter jag hellre duvor och gör god pastej än sitter och matar dem.