_images_article_coverimageplain_original_9781534_Skargdsmtelin_9188 (kopia)_feature

Bruno Ehrs/Massolit Förlag

Livet som hockeylegend och entreprenör

Börje Salming har hunnit bli 63 år. I dag är han både entreprenör och författare och tänker fortsätta att jobba minst tio år till.

Lars Carlén

Utan tvekan är Börje Salming en av Sveriges framgångsrikaste och mest kända hockeyspelare. 1996 blev han invald i Hockey Hall of Fame i Kanada. Han spelade 16 år i Toronto och ett år i Detroit.

Hans idrottsintresse började tidigt hemma i Kiruna. Till att börja med höll han på med flera olika sporter, förutom hockey spelade han handboll.

– Jag började med hockey när jag var sex år. Jag fick ta över min brors utrustning och själv tyckte jag inte att jag hade någon större talang utan spelade för att det var roligt. Det var först när jag fick vara med i juniorlandslaget två år i rad och kom med i a-laget i Kiruna som jag förstod att jag var bra, berättar Börje Salming.

Hade det varit i a-laget för handboll som han kommit med tror han att han lika gärna kunnat bli handbollsspelare.

 

Det är inget emot vad spelarna tjänar idag, men då var det fantastiskt bra betalt.

 

Salming tycker att det är synd att många unga idag bara håller på med en enda sport. Han menar att det är en fördel att prova på olika idrotter när man är ung. Han är säker på att svensk hockey har en ljus framtid.

– Vi har bra ungdomsverksamhet i Sverige. Vi är duktiga på att få fram talanger, det kan man se i juniorlandslaget.

Börje Salming är utbildad till svetsare men har bara jobbat med det några månader. Sedan han började spela för Brynäs dröjde det inte länge förrän han blev proffs i Kanada. Det innebar en helt annan tillvaro än den i Sverige. Från att ha tjänat någon tusenlapp i månaden för hockeyspelandet i Sverige kom han till Kanada och fick en lön på 85 000 dollar om året.

– Det är inget emot vad spelarna tjänar idag, men då var det fantastiskt bra betalt. Det var otroligt att kunna spela hockey och verkligen tjäna pengar på det.

Det var utvecklande för Börje Salming som person att bo utomlands och han tycker att alla som får chansen att jobba utomlands några år ska ta den. Han upplever att Kanada är ganska likt Sverige och trivdes bra där. I båda länderna tycker han att de flesta människor är trevliga och att det finns fantastisk natur. Skillnaden är att det mesta är större i Kanada.

Efter 17 år i Nordamerika ville både han och familjen flytta hem till Sverige. Han tror annars att de blivit kvar där för gott och åren utomlands gjorde att han lärde sig uppskatta Sverige ännu mer.

Även om han numera bor i Sverige åker han över till Kanada för att hälsa på minst fyra gånger om året.

När Börje Salming avslutade sin karriär som professionell hockeyspelare1993 var det inte tal om att han bara skulle ta det lugnt. Däremot var han inte lockad av att bli hockeytränare eftersom han ville ägna mer tid åt sin familj.

– Jag var borta så mycket när jag var proffsspelare och vet att det är ett dag- och nattjobb att vara tränare.

 

Man måste ha roligt och förbereda sig ordentligt.

 

Istället för att bli tränare startade han ett företag som lanserade det populära varumärket Salming. Han hade blivit kontaktad av ett reklamföretag som ville ha ett möte med honom och de presenterade idén till att lansera varumärket. Först vara han lite skeptisk till det hela men nappade på idén eftersom han alltid varit modeintresserad. Den första produkten som lanserades med varumärket Salming var herrunderkläder. I dag har varumärket breddats till innebandy-, squash-, handboll- och hockeyutrustning, kläder, parfymer och utrustning för löpning.

Nu har Börje Salming jobbat i sitt företag i 24 år och har precis trappat av lite på arbetstakten sedan han sålde en del av verksamheten.

Att börja tänka på att pensionera sig är däremot inte alls aktuellt. Han vill fortsätta att behålla kontroll över produkterna som säljs. Det har ända från början inneburit mycket research.

– Jag är namnet utåt och godkänner allt i slutändan.

 

Vilka likheter ser du mellan att vara hockeyproffs och entreprenör?

– Man måste ha roligt och förbereda sig ordentligt. Som hockeyspelare handlar det om att träna mycket och som entreprenör handlar det om att erbjuda bra produkter, annars får man inte vara med. Ska man göra något ska man göra det till 100 procent.

I dag skriver Börje Salming också böcker. Han har gjort tre kokböcker; en om grillning, en om vilt och en om skärgårdsmat, alla utgivna av Massolit förlag. Han har också gjort en legendbok som handlar om hans idrottskarriär.

Börjes barn idrottar mycket, men inget av barnen har velat att pappa skulle vara tränare åt dem och hålla på att drilla dem.

Träning är fortfarande viktigt för Salming. När han slutade proffskarriären satte han upp olika mål för sin träning. Han anmälde sig till maraton och halvmaraton. Det gjorde att han var tvungen att fortsätta hålla kroppen i form.

– I dag kör jag mycket styrketräning i grupp, och spinning. För min del gäller det att träna för att inte rosta ihop. Det är roligt att vara med i en grupp och man behöver en coach, säger Börje Salming.