Camilla Thulin

Camilla Thulin. Foto: Niklas Palmklint.

”När jag blir pensionär ska jag läsa de där böckerna jag aldrig hann läsa”

Camilla Thulin, 56 är kostymör, stylist, designer och författarinna. Som egenföretagare har hon sex anställda. "Jag älskar mitt jobb men när jag blir pensionär ska jag laga mat och läsa de där böckerna jag aldrig hann läsa", säger hon.

Håkan Söderberg

Tydlighet, både när det gäller jobb och privata åsikter, är ingen bristvara i Camilla Thulins personlighet.

Hon är en stilikon för många svenska kvinnor och har hållit den starka positionen i drygt 30 år, ända sedan hon som avgångselev från Beckmans presenterade underkläder för ett normalt kvinnoideal. Inte helt okontroversiellt på 80-talet.

Kvinnor ska vara stolta över sina kroppar är hennes budskap. Kläderna ska framhäva de kvinnliga formerna, byst midja och höfter.

– Varför ska den manliga normen råda? När en kvinna klär sig i manskläder sägs det vara snyggt och till och med sexigt. När en man klär sig i kvinnokläder är det något man ska skratta åt och allmänt pinsamt.

– Nej, kvinnor ska ha kläder gjorda för kvinnor.

Blandade åldrar är det bästa i alla sammanhang.

Hon ger inte heller mycket för den ungdomstrend som haft sitt grepp om Sverige i ett antal år. Kvinnor som försöker klä sig som sina tonårsdöttrar uppskattas icke.

– Vi ser ut som vi gör och vi kan vara fina ändå. Vi behöver inte vara vare sig gubbar eller tonåringar.

Egenföretagare med sex anställda

Den manliga normen tränger sig också in i språket och det irriterar henne.

– När det skrivs om mig står det ofta att jag är författare, men jag är en stolt författarinna. Det heter skådespelerska eller aktris om du är kvinna och inte skådespelare eller aktör. Det där är en språklig förflackning och inte på något sätt att vara mer jämlik. Se till att kvinnor får lika lön istället, säger hon.

Hon är entreprenör och driver företaget Camilla Thulin Design AB, med konfektionslinjen Camilla Thulin Collection, vilken riktar sig till kvinnor i alla åldrar, som vill välja en kvinnlig look.

Företaget har funnits sedan 1992, har sex anställda, och ateljén är belägen på en innergård nära Mariatorget på Södermalm i Stockholm.
Här finns också damskrädderiet som skapar klänningar till kunder som vill ha unika plagg.

Hon är frilansande kostymtecknare med uppdrag på bland andra Stockholms stadsteater, Dramaten, Chinateatern, Göta lejon och Malmö-
operan. Hon har skapat kläder till shower med Lill-Babs, Björn Skifs och Christer Sjögren. Hon är också medskapare till Army of Lovers, vars verksamhet pågår än idag, dock utanför Sverige. Som författarinna har hon bland gjort ”Stil med Thulin”, ”Gör om mig – finn din stil med Camilla Thulin” och kokboken meze maritime, med klassiskt turkiskt kök. Stundom har hon också tittat på männens stil. Ett exempel är boken ”Karlar med stil” där några av Sveriges bäst klädda män får berätta om sitt förhållande till kläder och mode. Hon har också stylat den tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg inför valet 2002.

I sommar kan man se hennes kostymer i farsen Flaggan i Topp som sätts upp på Krusenstiernska gården i Kalmar. Under hösten arbetar hon med Ronny Danielssons uppsättning av “Pippin” på Malmöoperan och Östgötateaterns nyskrivna musikal, Camera, en musikal om Ingrid Bergman och Roberto Rosselini, vilka båda har premiär i början av 2018.

Älskar bloggandet

Dessutom skriver hon synopsis till en ny bok som ska handla om hur vårt sätt att klä oss gestaltar vilka vi är.

Med så mycket på agendan, hur klarar hon det?

– Jag är nog ganska oneurotisk. Är lite fyrkantig, mer som en gubbe, ligger inte och grubblar så mycket. Är inte så ”tjejig” på det sättet att jag sitter och fikar och pratar heller, har inte tid med det.

Hon har sex anställda, de flesta är män. Att det är män som står för ruljansen känns kanske lite förvånande?

– Det funkar jättebra, våra kunder uppskattar det, konstaterar hon kort.

Tillsammans med Karina Ericsson-Wärn, chef för avdelningen konst, design och mode på Kulturhuset, Stadsteatern i Stockholm driver hon bloggen Oss Granntanter emellan. Och de är faktiskt grannar på riktigt, på Södermalm i Stockholm.

Här diskuterar de det mesta, inte bara mode och stil utan veterinärräkningar, böcker och rapporter från gemensamma mingel de besökt ingår också i repertoaren.

– Jag tycker bloggen är ett roligt format, här kan vi babbla om både det en och det andra, högt och lågt.

”Som pensionär har jag flera hundar”

Att de båda kallar sig tanter är nog ingen tillfällighet.

Den långvariga trenden att försöka klä sig som tonåringar ger hon som sagt inte mycket för. Däremot är konsten att kunna umgås med människor i olika åldrar central för Camilla Thulin. Hon har väninnor mellan 25 och 75 år.

– Blandade åldrar är det bästa i alla sammanhang, jag tror att det ger mer.

Många järn i elden och man anar en glödande passion för arbete.

– Nja, pengarna måste rulla in, men visst är jag en entreprenör, det har jag i blodet, säger hon.

Ändå ser hon fram emot att någon gång bli pensionär.

– Det dröjer väl några år, för de som driver småföretag i Sverige har knappt råd att pensionera sig. Men när jag gör det ska jag ägna mig åt läsning och matlagning. Jag har bland annat en massa böcker av Alexandr Solzjenitsyn som jag tänker ta tag i då. Och så kommer jag att ha en eller två hundar. Jag kan inte tänka mig ett liv utan hundar, jag är en djurmänniska och skulle inte stå ut om jag inte hade hund.

Jag har egentligen inga åsikter om hur folk är eller ser ut förutom politiker och andra som vi försörjer med våra skattepengar.

I fyra år har hon haft Musse, en engelsk staffordshirebullterrier som följer henne vart hon går. Musse blev också något av en tv-kändis när han stöttade husse och Camillas man, skådespelaren Johan Rabaeus i programmet ”Lets Dance”.

Viktigt med avkoppling

En del av året tillbringar hon och Johan i sitt hus i den lilla byn Yalikavak som ligger på halvön Bodrum i västra Turkiet (att det blev en bok om just turkisk mat är alltså ingen tillfällighet).

– Här tillbringar vi en stor del av sommaren, julen och någon annan helg också.

Så det är så du kopplar av från alla engagemangen?

– Jag jobbar en del där också. Som frilansande företagare måste du alltid ligga ett steg före. Nuförtiden kan man ju sköta det mesta via dator och mobil, vilket är makalöst.

Vad tycker du då om svenskarna, har vi någon stil?

– Vi är hela och rena och klär oss ganska sportigt. Men stil vet jag inte. Jag har egentligen inga åsikter om hur folk är eller ser ut förutom politiker och andra som vi försörjer med våra skattepengar.

Säger Camilla Thulin som dagen efter drar ner till Turkiet och det egna paradiset i byn Yalikavak.

Smart fakta

Ålder: 56

Yrke: Kostymör, författarinna, stylist, designer.

Bor: Södermalm i Stockholm och Yalikavak på halvön Bodrum i, Turkiet

Familj: Maken Johan Rabaeus och hunden Musse.