KOSTER 2010 - Foto G ran Assner-0227 (kopia)
Åsa Qvist | Lerums kommun
turismansvarig

Besök Nääs slott i sommar

– Du behöver inte åka långt för att uppleva något nytt. På mindre än en halvtimme tar du dig från Göteborg till Nääs slott utanför Lerum. Här kan du se konst, fika och gå guidade turer i en av Sveriges bäst bevarade 1800-talsmiljöer, enligt Åsa Qvist turismansvarig i Lerums kommun.

Ta med barn och barnbarn och bege er till Nääs Slottsområde och den närliggande bruksorten Tollered i sommar. Nääs är en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk. I dag är slottet byggnadsminnesförklarat och del av det svenska kulturarvet.

− Här kan man bo, äta, få guidade turer och besöka konstutställningarna. I samband med besöket på slottet så kan ni även gå en vandringsled runt sjön Sävelången på åtta kilometer anpassad både för vuxna och barn.

Nytt för i sommar (2014) är ”Retrovägen” det vill säga väg 190 mellan Göteborg och Nossebro. Det är en 75 kilometer lång nostalgiväg med många besöksmål från 50-70-talet med caféer, butiker, muséer och vandrarhem.

Utmed Retrovägen finns samhället Gråbo där den nya promenadslingan ”Lilla Gråborundan” nu har sjösatts. Det är en slinga på knappt två kilometer med elva historiska skyltar, som berättar om Gråbos historia.

− Vi har även skapat två appar, en med korta historiska berättelser från orten och en mer vinklad mot barn. Den för barn handlar om två möss, Grå och Bo, som bor i Skara och ger sig iväg på ett historiskt äventyr med tåg och hamnar i stationssamhället Gråbo år 1900.

Åsa Massleberg | Strömstad kommun
turistchef

Kom till Sveriges första marina nationalpark

Har du siktet inställt på Bohuslän i sommar? Då ska du besöka Kosterhavets nationalpark, Sveriges artrikaste område. Eller varför inte prova på svensk safari på Kosteröarna, i form av krabb- eller kräftsafari?

I Kosterhavets nationalpark finns totalt 6 000 arter, under och över ytan. Här finns även ett av få levande korallrev.

Ett populärt besöksmål i nationalparken är Kosteröarna. Dit tar du dig med båt, och det går turer varje dag hela året. Det är Sveriges västligaste bebodda öar.

– Gillar du aktiva upplevelser i och vid havet så har vi mycket att erbjuda. Du kan cykla, vandra, åka segway, snorkla, dyka, paddla kajak. Du kan äta gott och bo på hotell, stugbyar, privat boende eller camping, säger Åsa Massleberg, turistchef på Strömstad kommun.

– Från Strömstad och Koster kan du även prova på makrillfiske då du efter fisket får ta med fångsten hem. Eller så kan du ge dig ut på sälsafari eller uppleva småskaligt räkfiske från följebåt.

Hon berättar att deras hållbarhetsarbete är viktigt, både avseende besöksnäringen och yrkesfisket. Fisket som bedrivs här är småskaligt och hållbart. Njut av pinfärska skaldjur med extra god smak, tack vare det ovanligt salta havsvattnet.

– Vill man hellre uppleva Kosteröarna över dagen finns det alla sorters boendemöjligheter i Strömstad och ett stort restaurang- och nöjesut- bud för både stora och små. Från Strömstad kan man med fördel ta en tur till Norge om man så önskar eller fortsätta söderut längs Bohuskusten.

Julia Bendelin | Gotlandsbåten
marknadschef

Ny båtlinje till Gotland

Från och med i sommar finns det ytterligare en båtlinje till Visby – via Västervik. Den som inte har varit på ön kan göra en dagstur till Gotland och uppleva flera av öns pärlor under nio timmar.

M/V Västervik heter den nya Gotlandsbåten som gör sin första tur till Visby den 16:e juni, och sedan fortsätter trafikera sträckan till och med den 17:e augusti. Turen går från Västervik och tar cirka tre timmar och 20 minuter. Det går två tur och retur-resor per dag. Kombinationen Visby och Västervik är ett nytt, härligt semestermål.

– Man kan få riktigt billiga biljetter, runt hundralappen. Den som inte besökt Gotland kan göra en minikryssning. Då åker man från Västervik klockan 08.00 på morgonen och är tillbaka runt 23.00 igen. Under en dag hinner man exempelvis ut till Ingemar Bergmans grav och raukarna på Fårö eller strosa runt i Visbys gamla gränder, äta på någon av Sveriges bästa restauranger eller spela 18-hål på Kronholmen, som är rankad tvåa i Sverige, säger Julia Bendelin, marknadschef på Gotlandsbåten.

Väl i skärgårdsstaden Västervik kan man shoppa, besöka nya upplevelsebadet på Västervik Resort Lysningsbadet och äta på någon av de riktigt fina restaurangerna som ligger längs strandpromenaden. Björn Ulvaeus är precis i tagen att bygga ett nytt hotell i staden.

– Västervik är skärgård. Den finns där som en kuliss i allt du gör; när du shoppar, äter, sover, dansar – ja i allt.

Carin Häger | Kurorten Mösseberg
marknadsassistent

Barockkonsert och konstrunda

I en 146 år gammal jugendmiljö kan du bo, vandra, spela tennis, golf och njuta av närproducerad mat i sommar. Här finns även alla typer av spabehandlingar och massage att pröva på.

13 mil från Göteborg ligger Falköping. Cirka en timmes resa med bil. Här finns Kurorten Mösseberg. Letar du efter en kombinationsresa i sommar med natur, kultur och sport så är Mösseberg det perfekta stället.

− Du kan komma hit och njuta av all närproducerad mat i gårdsbutikerna häromkring. Man kan pröva ost och träffa köttproducenterna direkt ute på lantbruksbygden. Och man måste även testa våra fina vandringsleder. Det finns pilgrimsleder som passerar Kvarnhems kyrkas klosterruiner och Hornborgarsjön, säger Carin Häger, marknadsassistent på Kurorten Mösseberg.

Carin berättar även att de har olika paketerbjudande, som exempelvis golf- och tennispaket där rum, frukost, spabehandling och greenfee-kort ingår.

Gillar du konst och musik så kan du lyssna på barockkonsert den 16:e augusti, som Göteborgsoperan och Göteborg Barock står bakom. Konstrunda blir det den 26 till 28:e september då man kan besöka de öppna ateljéerna i och runt Falköping i dagarna tre. Förra året lockade konstrundan 40 000 personer.