Monica Zettervall

Monica Zettervall

Har du verkligen ditt på det torra?

Ledaren Jag får ofta höra: ”Jag har sparat själv – så jag har mitt på det torra." Men det egna sparandet utgör en försvinnande liten del av din framtida pension. Ändå är det viktigt att lägga undan pengar.

Jag jobbar med pensioner dagligen och förvånas av människors tilltro till sitt pensionssparande. Det är den minsta delen av pensionen som kommer från det egna sparandet – för dagens pensionärer motsvarar det cirka fem procent av deras totala pension. De flesta i Sverige kommer att få den största delen från den allmänna pensionen och den näst största från tjänstepensionen.

Ett sparande på 500 kronor per månad i 30 år kan innebära ett tillskott till den framtida pensionen på cirka 1 800 kronor per månad, om du tar ut pengarna livet ut.  Om du istället väljer en utbetalningstid på fem år så blir beloppet per månad cirka 6 000 kronor. Det är tydligt att det, för en medelinkomsttagare som sparar cirka 500 kronor i månaden, inte är det egna sparandet som kommer utgöra den största delen av den framtida pensionen.

För den totala pensionen är det viktigare att jobba så länge man har möjlighet.

För den totala pensionen är det viktigare att jobba så länge man har möjlighet, helst heltid, och se till att man har en tjänstepension via sin anställning. Med det sagt så vill jag ändå påstå att det alltid är bra att ha ett eget sparande.

För den totala pensionen är det viktigare att jobba så länge man har möjlighet. 

Från år 2016 kom nya regler för privat pensionssparande, det vill säga de pengar du tidigare fick dra av i deklarationen för att spara privat till din pension.

Du som är vanlig anställd och har tjänstepension via din arbetsgivare bör avsluta det som kallas pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande, IPS.

Många undrar hur de ska spara i stället och här kommer därför några tips:

• Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande är ett investeringssparkonto (ISK). Ett annat kan vara kapitalförsäkring. Vilket du bör välja är beroende av dina behov – se till att du är påläst så du vet vad som gäller. Mer information om dessa sparformer och deras fördelar och nackdelar finns på min blogg på Pensionsmyndigheten.se

• Om du sparar i fonder så kan ett alternativ vara att välja globala aktiefonder med låga avgifter. En global aktieindexfond kostar ungefär 0,4 procent i avgift, det kan vara ett bra riktmärke.

• De pengar du redan har sparat i ett avdragsgillt pensionssparande kommer att ligga kvar där du har dem. Pengarna kan tidigast tas ut från 55 års ålder och kan betalas ut som kortast under fem år.

• Har du bolån kan ett alternativ vara att kombinera ett sparande med en löpande amortering på lånen.

• Att gå i pension senare innebär också en högre pension. Att jobba ett år längre och gå i pension vid 66 års ålder kan för en medelinkomsttagare betyda 1 600 kronor mer i pension före skatt per månad, livet ut.

• Gör en pensionsprognos för att få en uppfattning om storleken på din framtida pension. Det gör du enkelt via www.minpension.se. Behöver du hjälp är det bara att ringa oss på Pensionsmyndigheten på telefon 0771-776 776.

Andra regler kan gälla för vissa – till exempel för företagare och dig som saknar tjänstepension via din anställning. Se till att ta reda på vad som gäller för just dig genom att vända dig till Pensionsmyndigheten, din bank eller ditt försäkringsbolag.

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.