Orgryte Torp (kopia)

Hitta drömboendet när barnen flyttat ut

Boende & Ekonomi Är det dags att sälja villan och flytta till något mindre? Att förändra boendet kan ge mer tid till intressen som tidigare fått stå tillbaka.

Moa Långbergs

För många kan boendet börja kännas stort och ödsligt när barnen flyttat ut. Gräsklippning, fönsterputs och fix i garaget tar upp mycket onödig tid för många, med tanke på hur liten del av huset som man faktiskt utnyttjar.

Kanske är det helt enkelt dags att fundera över vilken typ av boende som passar in i den livsfas som tar sin början i och med att barnen flytt hemmet.

Till skillnad från många andra grupper på bostadsmarknaden har man i denna period i livet många gånger fördelen av att kunna planera långsiktigt på ett annat sätt än till exempel studenter och barnfamiljer.

Beroende på vilken typ av boende som ni siktar in er på är planeringsstadiet olika lång. Att köpa ett boende som är byggt och klart, kanske en sekelskifteslägenhet i innerstan, går snabbt. Vill ni köpa något nybyggt har ni i stället nytta av att ha lite längre tid på er.

Försök att planera ungefär två år i förväg, så får ni bra förutsättningar att välja mellan olika områden och kan vara med i den roliga processen med tillval och annat som går att anpassa till sin personliga smak i lägenheten. Ni hinner också sortera, slänga och städa undan sådant i det nuvarande boendet som inte får plats i det framtida hemmet, utan att stressa.

Har man bott tjugo år i samma hus så kan det vara en både tidskrävande och känslosam process. Men många tycker att en skön känsla av lättnad och nytändning infinner sig när det är klart!

Hos vissa byggföretag går det att under en övergångsperiod få en tillfällig hyreslägenhet om det är svårt att tajma försäljning av det nuvarande boendet med tillträdet till det nya. Fundera över vilket område som ni främst är intresserade av. Att bo kvar i samma område som tidigare passar många. Det finns en uppbyggd bekantskapskrets och man vet vad man får för pengarna.

 

Att bo kvar i samma område som tidigare passar många.

 

För andra är det just möjligheten att kanske flytta in till stan eller något annat önskeområde som hägrar. Det här är en fas i livet då man verkligen bestämmer helt själv över sin tid och kan passa på att uppfylla de drömmar om boendet som man tidigare haft men som fått stå tillbaka på grund av annat som varit viktigare i den fasen.

Fundera över vad ni gillar att lägga tid på. Är promenader och natur viktigt, se till att ha grönområden i närheten. Vill ni kunna besöka en teater, äta middag ute och sedan promenera hem så kanske det är dags att flytta in till stan.

Det finns en mängd olika områden som just nu är under uppbyggnad i Göteborg. Mycket central mark ska bebyggas och möjligheter kommer alltså att dyka upp till riktiga drömlägenheter. I Örgryte Torp byggs 500 nya lägenheter och i Nya Hovås växer en ny stadsdel fram med minst 850 nya bostäder de kommande åren.

Örgryte Torp ligger som det låter i Örgryte och har nära till natur och grönska samtidigt som det är tillräckligt nära stan för att man ska kunna promenera in. Ett område med en lite annorlunda profil är Nya Hovås. Det är ett nytt område som håller på att växa fram i västra Göteborg med närhet till havet.

När ni funderar över vad det nya boendet ska innehålla är det bra att tänka långsiktigt och särskilt fokusera på hur era behov kommer att förändras framöver. Möjlighet till att ta emot besök är något som prioriteras av många. Ett gästrum, gästtoalett och stort vardagsrum gör att familj och vänner kan hälsa på och sova över utan att det blir alltför krångligt. Har föreningen även en gästlägenhet så brukar det underlätta ännu mer.

Många har bott ganska stort och ser fram emot att ha ett boende som är lite mindre och relativt underhållsfritt. Inga tak som går sönder, kök som är slitna och måste fixas eller våtutrymmen som behöver tätas. Nu vill man i stället lägga tid på sina intressen.

 

Tänk långsiktigt och fokusera särskilt på hur era behov kommer att förändras framöver.

 

Att flytta till lägenhet från hus kan kännas som en stor omställning för många. Från att ha bott relativt avskild från grannar kan det nu kännas viktigt att fundera över insynsskydd och annat som gör att kontrasten inte blir för stor. Tänk på hur omkringliggande hus är positionerade och om ni har några önskemål kring utsikten och insynen. Att ha grannar i närheten kan vara riktigt trevligt men också kännas ovant för den som är van vid villaliv.

Se till att det finns hiss i huset. I många nya hus finns det också hiss ner till garaget och det kan vara riktigt skönt, särskilt på vintern. Det är många som efterfrågar möjligheten att glasa in balkongen. Eftersom det blåser mycket på västkusten kan en inglasad balkong göra att man kan utnyttja utrymmet betydligt mer.

Att byta boende ska vara lustfyllt, så se till att avsätta ordentligt med tid för en flytt och verkligen fundera över vad ni är ute efter. Det är nu ni har möjlighet att flytta precis vart ni vill utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Ta tillvara på den chansen och satsa på drömboendet!