rödvin och charkuterier

Foto: N.Van Doninck/Adobe stock

Lär dig välja rätt vin

Mat & dryck Lär dig vinets grunder och addera till lite sunt förnuft så blir mat- och vinupplevelsen bättre och mer njutningsfull.

Alexandra Ekström Madrid

Det är många som vill lära sig mer om vin. Det behöver inte vara särskilt dyrt eller tidskrävande om man är noga och systematisk. Orden är Cathrine Almqvist och hon menar att man ska utnyttja kompetensen hos personalen på Systembolaget som kan lära ut mycket om vin direkt i butik.

Cathrine Almqvist
Cathrine Almqvist.

– Personalen på Systembolaget är kunnig och de har ett bra utbud. Det mesta på Systembolaget är bra vilket också gör det lättare att hitta något man gillar, säger Cathrine Almqvist som är utbildad på Kendall college i Chicago med inriktning mat och dryck, idag jobbar hon på The Winery Hotel i Stockholm.

Testa landvis

I USA, som numera är en stor vinnation, säljs vin överallt nästan alla tider på dygnet. Det finns ingen riktig vinkultur så folk vet inte vad de köper och kvaliteten på vinet i butikerna varierar enormt.

Restaurangerna har dock börjat driva utvecklingen mot ett bättre utbud. De har blivit bättre på att
para mat och vin även om de fortfarande serverar kaliforniska viner i första hand.

 

När man blivit lite bekant med vad man gillar kan det vara roligt att prova ett blindtest.

Cathrine Almqvist

 

– Tyvärr är inte Systembolaget så välsorterat på just amerikanska viner. Det finns en del från Kalifornien men det kommer spännande och bra viner från flera stater som Oregon, Michigan och Washington, berättar Cathrine Almqvist.

Klimatet i USA varierar mellan olika stater och det ger vinet sin säregna karaktär. Därför, menar hon, hade det varit roligt om det kom fler amerikanska viner från fler stater till Systembolagets sortiment. För det är just så hon säger att man kan börja lära sig mer om viner.

– Testa dig fram landsvis och börja i en ända. Ta Italien till exempel, börja i norr där det är ett kallare klimat vilket oftast ger lätta vita viner. Prova sedan flera olika druvor per klimat och prova dig vidare söderut. I det varma sydligaste klimatet man fler av de mustiga röda vinerna, berättar Cathrine Almqvist. 

Smart fakta

Cathrine tipsar:

• Vinresa till Sonoma, Kalifornien. En lillasyster till det mer välkända vindistriktet Napa. Här finns många härliga vingårdar. En vinresa till USA är att rekommendera då man ofta kan språket och det går lätt att kombinera med andra aktiviteter som till exempel bilsemester längs Highway 1.

• Prova gärna viner från den nya världen till exempel sauvignon blanc från Marlborough i Nya Zeeland, pinotage från Stellenbosch i Sydafrika eller det goda dessertviner från Tokaj i Ungern.

• Mat och vin-bloggen: cathyalm.wixsite.com/sthlmfoodie

Samma druva har olika smak

Alla har olika smaksinnen och allt passar inte alla, det är viktigt att komma ihåg när man börjar prova. Ge dock inte upp på en druva direkt bara för att en flaska inte var god.

Prova då en annan flaska från ett annat klimat eller till annan mat och se om det är bättre.

– När man blivit lite bekant med vad man gillar, vilken druva och vilket klimat, kan det vara roligt att prova ett blindtest. Ta till exempel tre chardonnay-viner från tre olika länder och se om du kan gissa från vilket klimat/land de är ifrån, säger Cathrine Almqvist.