Seniormässan

Låt dig inspireras på Seniormässan

Boende & Ekonomi Den 24-26 oktober arrangeras Seniormässan på Stockholmsmässan i Älvsjö för 23:e gången. Mässan är till för att inspirera seniorerna till ett härligt liv.

Håkan Söderberg

Seniormässan är ett gigantiskt evenemang och i fjol kom över 13 000 besökare, ett rekord då och som förhoppningsvis kan slås i år igen.

Projektledaren Leon Giannaridis är nöjd med hur det ser ut hittills inför årets mässa.

– Vi har många utställare som kommer tillbaka år efter år, men vi har också många nya som kommer i år. Cirka 280 utställare tror vi på, säger han.

Leon Giannaridis.
Leon Giannaridis.

Seminarieschemat är redan i det närmaste fullspäckat. Resor dominerar utbudet liksom tidigare.

– Resor är alltid störst och det kommer det nog att fortsätta vara både bland utställare och seminarier. Många 55-plussare har idag både tid, pengar och möjligheter att resa och sätta en guldkant på tillvaron.

Resor är dock långt ifrån det enda som erbjuds. På mässan finns många andra spännande seminarier, exempelvis Veteranpoolen och Apoteket Kronan.

Hälsodelen växer

Just hälsa är en annan viktig del av mässan som växer. Allt från att hålla sig i form och olika aktiviteter till att samla information om sjukdomar, hur de kan behandlas och vilka läkemedel som finns.

På Seniormässan kommer det också att finnas möjlighet till kostnadsfria syntester, blodtryckskoll och allmänna hälsokontroller på plats.

Skönhetsbiten är en del av hälsoperspektivet. Precis som tidigare kommer provsminkningar att erbjudas men även bland annat dermatologisk analys for huden.

– Hälsa är något som verkligen har efterfrågats av besökarna så det är naturligt att det växer, säger han.

– Det som gäller för hela mässan är att vi vill aktivera besökarna, att det inte bara handlar om olika organisationer som vill ha ut sitt material på ett traditionellt sätt. Det gör att besökarna kan få en ännu bättre upplevelse., säger Leon Giannaridis.

Politik kommer även det att ges utrymme på mässan.

Alla riksdagspartier kommer att erbjudas plats.

– De får stå på rad och försöka övertyga besökarna varför de ska rösta på dem i valet om ett år. Åldersgruppen 55 plus utgör nästan en tredjedel av befolkningen och därmed en stor och viktig del av väljarna., säger Leon.

Modevisning och pensionsprat

På Stora Scenen kommer evenemangen att avlösa varandra.

Det blir modevisning, Alexandra Charles från 1,6 miljonersklubben föreläser och inspirerar, Abbas fotograf Anders Hanser kommer att prata och berätta, förre socialministern Göran Hägglund ska tala om pensioner.

Antikrundans Knut Knutsson kommer att finnas på plats liksom många andra.

Det två första dagarna bjuds på en spektakulär nyhet. Dagarna avslutas med världens äldsta diskjockey, Madelein Månsson eller DJ Gloria som hon kallar sig i de här sammanhangen. Hon kommer att prata om hur det är att byta yrke vid 62 års ålder då hon alltså skolade om sig till diskjockey.

– Vi kommer också att köra lite diskotek med henne som diskjockey, säger Leon.

Ett populärt inslag som återkommer for tredje året i rad är Vinbaren.

– Här kan man få prova olika aperitifer, prosecco och lite tilltugg till det, säger han.

Ett specialarrangemang är att 14 konstnärer bjudit in till Wall of Art. I gången mellan restaurangen och själva hallen ges de möjligheter att hänga ut sina alster på fyra löpmeter. Intresset har varit stort från konstnärer.

Mycket är alltså klart men en hel del annat är på gång, innan Seniormässans första dag den 24 oktober. Du kan följa utvecklingen på seniormässan.se. Grundpriset att gå in på mässan är 130 kronor men du kan också boka förköpsbiljetter med rabatterbjudanden förutom möjligheten att komma in smidigt på den välbesökta mässan.

Där tre inspirerande dagar väntar.