Flytta Utomlands

Livet utomlands lockar svenskar att flytta

Resor Spanien är ett av de absolut populäraste målen for svenskar som vill flytta utomlands. Och antalet som flyttar dit ökar år från år, idag bor cirka 90 000 svenskar här.

Håkan Söderberg

Det finns många orsaker till att människor vill flytta söderut. Advokat Jonas Nordgren som driver egen advokatfirma i Marbella konstaterar att det också finns en del fördomar och myter kring att flytta utomlands.

Skattetrycket har ofta lyfts fram som en av de stora fördelarna.

– Det där är tveksamt. Skattesituationen är ju inte sämre i Sverige idag. Det är klimatet, det stabila och varma vädret som lockar mest, säger Jonas Nordgren.

Jonas Nordgren.
Jonas Nordgren.

Han tar också livet av en annan myt. Att det bara är äldre som bestämmer sig för en flytt till Spanien.

– Visst är det en stor och viktig grupp men idag ser vi allt fler yngre familjer komma hit. De kan passa på att tillbringa sin föräldraledighet här exempelvis. Många ser också affärsmöjligheter med att flytta. Det kan handla om att investera i bostäder, renovera dem och för att sedan sälja dem vidare. Men det finns också många andra möjligheter till affärsverksamhet, säger Jonas Nordgren.

Kontakta en advokat

Om man går i ”flytta-tankar” så tycker Jonas Nordgren att det första du bör göra är att kontakta en advokat.

– Genom en advokat kan man få reda på vad som gäller. Juridiken skiljer sig åt en hel del och det gäller att hitta praktiska lösningar. Det är också viktigt att kontrollera att den som utger sig för att vara advokat faktiskt är det. Advokat är en titel som endast får användas av ledamöter av Sveriges advokatsamfund och när du ska flytta utomlands eller göra en investering utomlands är det viktigt att advokaten följer de svenska advokatetiska reglerna och kan den spanska juridiken. Anlitar man advokat från början kan man undvika många misstag och spara både tid och energi. Det mesta fungerar ju här, men på ett annat sätt, det gäller att hitta praktiska lösningar, säger han.

Det är viktigt att anlita rätt rådgivare och tänka till när du väljer vem som ska företräda dig.

– Kontrollera din mäklare och kontrollera din advokat. Mäklaren kan vem som helst kalla sig i Spanien, det är inte reglerat på samma vis som i Sverige. Det finns många duktiga spanska advokater, ”abogados”, men de står inte för samma advokatetiska regler och tillsyn som en advokat, säger Jonas Nordgren.

Den spanska ön Mallorca är det kanske allra mest populära resmålet för svenskar. För 62 år sedan startade de första charterturerna till Mallorca och 2016 kom 330 000 svenskar till flygplatsen i Palma.

Mallorca är dock inte bara ett mål för svenska turister utan hit flyttar många också mer permanent.

– Vi har de senaste tio åren märkt en stor ökning av svenska investeringar på Mallorca och de utgör idag sex procent av vår marknad. Vi ser det som en viktig marknad för oss, säger Florian Hofer vd i fastighetsbolaget Engel & Völkers Balearic Island.

 Det är klimatet, det stabila och varma vädret som lockar mest.

Jonas Nordgren

Portugal allt populärare

Portugal med Lissabon, Cascais, Estoril, Silverkusten, Ericeira, Troia, Madeira samt hela Algarvekusten har de senaste åren blivit ett allt populärare mål for utflyttande svenskar, även om det är långtifrån Spaniens nivå. Många har lockats hit på grund av de fördelaktiga skattereglerna. Här finns EU:s lägsta skatt på pensioner och landet erbjuder också skattefrihet på privata tjänstepensioner.

Niklas Forsen som sedan 2014 driver Portugalagent med Silverkusten som specialitet menar dock att det inte i första hand heller i Portugal behöver vara skattereglerna som lyfts fram for dem som vill flytta hit. Det finns så många andra fördelar.

En stor sak är vädret.

– Under vintern har vi ungefär samma väder som exempelvis Spanien. Men under sommaren, när de har 35-40 grader, har vi en behaglig temperatur på runt 27 grader. Många, särskilt lite äldre, vill inte ha den där extremt höga värmen. Större delen av kusten ligger också i väster vilket innebär att här också finns kvällssol.

Niklas Forsén.
Niklas Forsén.

En annan fördel är språket:

– Portugisiska är det inte många som kan och det är man väl medveten om här. Därför pratar alla engelska, film och tv-program dubbas aldrig så du kan se och höra engelska varje kväll.

Niklas Forsén menar också att portugiserna är vänliga och inte alls misstänksamma.

– Du blir behandlad som vilken portugis som helst och här finns mycket lite korruption, ingen kusin som känner någon politiker går före i kön.

För den aktive finns golf, ridning, surfing, bad, fiske, stort kulturutbud och en fin mix av byar och småstäder.

Bostadsmarknaden är bra och prisbilden gynnsam, det finns stora möjligheter for den som går i flyttankar.

– Priserna skiftar förstås en hel del. Det är något dyrare kring Lissabon men kommer du bara tio mil därifrån är priserna på en nivå som exempelvis inte Spanien matchar, konstaterar Niklas Forsén.

 Hit kommer folk i alla åldrar men den största gruppen är pensionärer som bor här under den kalla årstiden i Sverige.

Alexandra Brzezinska

Franska Rivieran stabilt

Franska Rivieran är en region som varit attraktiv för svenskar under många år.

– Hit kommer folk i alla åldrar men den största gruppen är pensionärer som bor här under den kalla årstiden i Sverige, säger Alexandra Brzezinska som arbetar med marknadsföring och kommunikation på mäklarbyrån Wretman Estate som har sitt säte i Cannes.

– Med vår svenska anknytning är det många som vänder sig till oss eftersom det är en annorlunda process att köpa bostad här med mycket pappersarbete bland annat, säger hon.

Alexandra Brzezinska.
Alexandra Brzezinska.

Det är inte bara klimatet som lockar, fransk kultur, mat och dryck är annat som ligger högt på önskelistan.

Det sociala nätverket Svenska Rivieraklubben med 3000 medlemmar, Svenska kyrkan och tidningen Rivieranytt gör att det är ganska lätt att var svensk på Rivieran. Och det kan vara lönsamt också.

– Många hyr ut sina lägenheter när de inte är här själva. Och under filmfestivalen i Cannes går det exempelvis att tjäna ganska bra, konstaterar Alexandra Brzezinska.