utlandsflytt2 (kopia)

Medelhavets nya pärla – för livsnjutaren

Boende & Ekonomi Drömmer du om att dra flyttlasset till varmare breddgrader? Då kanske Cypern kan vara något för dig? Medelhavets pärla som erbjuder såväl avslappnad livsstil som äventyr och upplevelser.

Sara Leijonhufvud

Följ med på en liten guidningstur runt ön. Kyrenia, den vita kuststaden, breder ut sig längst med havet likt ett pärlband. Staden är sedan länge ett centrum för turismen och är du på shoppinghumör är det lätt att fynda här.

Viker du av på någon av de pittoreska sidogatorna hittar du många mysiga caféer. Passa på att beställa in en kopp turkiskt kaffe och drick den tillsammans med lokalbefolkningen.

Restaurangerna har ett brett utbud av kulinariska upplevelser, med allt från fisk och skaldjur till traditionell cypriotisk mat så som smårätterna meze och halloumiost. Den hästskoformade hamnen, som efter mörkrets inbrott badar i ljuset av hundratals lyktor, är stadens naturliga samlingsplats.

Maj är månaden då fiskesäsongen drar igång. Ett tips är då att beställa in nyfångad tonfisk eller svärdfisk.

Granne med hamnen ligger Kyrenias historiska fästning. Den stolta byggnaden bär lämningar från långt tillbaka i tiden och har ett museum där du kan beskåda ett skeppsvrak av ett 2 300 år gammalt handelsfartyg.

Den vidsträckta bergskedjan Beşparmakbergen blickar ned mot staden. Alldeles vid bergets fot, strax öster om Kyrenia, ligger den genuina byn Bellapais, som med sina slingrande gator och hemtrevliga atmosfär lockar många besökare. Bellapais medeltida kloster är väl värd ett besök.

Huvudstaden Nicosia är norra Cyperns politiska och ekonomiska centrum. Staden har ett stort utbud av restauranger, caféer och shopping.

Hela norra Cypern är välsignat av vacker natur. I Güzelyurt på västkusten vandrar du bland apelsinodlingar och kungliga ruiner. Här kan du slå dig ned och njuta i skuggan av tusenåriga olivträd. Alla sorters vattensporter går att utöva på den västra kusten, speciellt kite-surfing är stort.

Norra Cyperns östra udde skjuter likt en spets ut i havet. Här, omgivet av Medelhavets renaste vatten, ligger nationalparken Karpaz med sina oändliga och vita ständer. Det är faktiskt just här på Karpaz vi hittar den cypriotiska åsnan som har blivit en symbol för ön.

 

Det är det bästa vi någonsin gjort. Det enda vi ångrar är att vi inte flyttade hit tidigare.

 

Drömmen för många golfare är att kunna utöva sin sport året runt. Det fungerar alldeles utmärkt på norra Cypern. Korineum Golf & Beach Resort ligger öster om Kyrenia och erbjuder arton hål med fantastisk utsikt över de gröna orörda kusterna. Klimatet är perfekt för friluftsliv året om och vädret sviker sällan här. Somrarna är långa och sträcker sig från maj till oktober, medan vintrarna är korta.

Cypern har länge varit ett attraktivt resmål för turister och intresset ser bara ut att öka. På tre år har antalet turister på norra Cypern ökat från 300 000 till 1 000 000 per år. Många blir så förälskade i ön att de faktiskt väljer att bosätta sig här permanent.

– Förra året såldes omkring 600 bostäder till skandinaver här på norra Cypern. De flesta som köper är svenskar, men det är också många norrmän, säger Angela Henderson, som är fastighetsmäklare på ön.

Det härliga vädret med sol året om är förstås en av de stora anledningarna till att norra Cypern är så omtyckt. En annan anledning till att allt fler flyttar hit är att ön erbjuder en hög livskvalitet till en mycket lägre kostnad än vad övriga europeiska medelhavsländer gör. Lokala livsmedel och livsmedelsprodukter som frukt och grönsaker är i allmänhet billigare här. All akut sjukvård är gratis och sjukhusen på ön håller absolut toppklass.

De låga priserna speglar även av sig på bostadsmarknaden. Det är fortfarande billigt att köpa bostad här och du får mycket hus för pengarna. På norra Cypern handlas fastigheter i brittiska pund, en valuta som den svenska kronan står sig starkt mot. Priserna på en mycket bra bostad med havsutsikt och nära till strand startar från 500 000 kronor. Jämför med priserna på södra Cypern, där man i allmänhet får betala dubbelt så mycket för en fastighet.

Under de senaste tre åren har intresset för att köpa fastigheter på norra Cypern ökat enormt bland skandinaver. Köpläget är väldigt bra just nu och många av de som flyttar hit tycker även att skatteklimatet är fördelaktigt.

I fjol flyttade Gunnar och Birgitta Solås till norra Cypern.

– Det är det bästa vi någonsin gjort. Det enda vi ångrar är att vi inte flyttade hit tidigare.

Paret nämner också den nära på obefintliga kriminaliteten som ett stort plus med norra Cypern.

– Vi trivs väldigt bra med livet här. Värmen, det rena vattnet och närheten till naturen är något vi uppskattar, säger Gunnar Solås.

Det var här som Afrodite, kärlekens och skönhetens gudinna föddes. Ön som markerar mötesplatsen mellan tre kontinenter. Historiens vingslag vittnar om att ön berikats av många olika kulturer och bosättningar genom tiderna. För övrigt var det norra Cypern som inspirerade Shakespeare när han skrev tragedin Othello. Kanske kan vi säga att norra Cypern är den bortglömda skatten som är på väg att bli medelhavets pärla?