äldre dam lyssnar på musik i hörlurar

Foto: Andrey Popov/Adobe stock

När sinnena sviktar

Hälsa & skönhet Har du drabbats av en syn- eller hörselnedsättning? Då finns det många bra hjälpmedel som underlättar vardagen.

Alexandra Ekström Madrid

För många äldre som har drabbats av syn- och hörselnedsättningar finns det nu många hjälpmedel. Åsa Karlsson som är heminstruktör på Kungsholmen träffar många med syn- och hörselnedsättningar och berättar att ju tidigare människor får hjälp desto enklare blir det när man väl får hjälp.

Åsas arbete handlar om att hjälpa människor att lära sig använda sina hjälpmedel på ett naturligt sätt i vardagen. Rätt använda hjälpmedel gör att livet kan pågå som vanligt trots att man kanske förlorat en stor del av ett sinne. Varje stadsdel i Stockholm stad har en heminstruktör och trots att det inte är lagstadgat utan endast rekommenderat erbjuder de flesta kommuner ett sådant stöd.

 

Hjälpmedlen finns för att förbättra livskvaliteten men det kan vara svårt i början när man ska lära sig använda dem.

Åsa Karlsson

 

– Alla borde få tillgång till en heminstruktör som hjälper till med stöd, strategier och hjälpmedel i den nya livssituationen. Det finns så mycket och utbudet utvecklas hela tiden. Hjälpmedlen finns för att förbättra livskvaliteten men det kan vara svårt i början när man ska lära sig använda dem, säger Åsa Karlsson.

Nedsättningen kommer smygande

Hörselnedsättning kommer ofta smygande och man kanske inte märker det själv. Man vänjer sig vid att inte längre höra alla ljud som till exempel ljusa toner eller en del vardagsljud, till exempel klockans tickande eller surr från kylskåpsfläkten.

Till slut glömmer man bort att de ljuden finns. Det är inte ovanligt att det är någon i omgivningen som först märker att en anhörig har en hörselnedsättning.

– Oftast är det vissa frekvenser som försvagas och det är olika för varje individ. Man kan uppleva att folk runt en bara står och mumlar, fast det är man själv som inte hör. En hörapparat hjälper till att förstärka just den frekvensen som man är svagare i, berättar Åsa Karlsson.

 

Jag hjälper de synskadade att klara av sin vardag och att göra vardagliga saker på ett nytt sätt. Det är viktigt med ordning och reda om man har svårt att se.

Åsa Karlsson

 

För dig som misstänker att hörseln har försvagats bör gå till en läkare och göra en rutinkontroll för att kontrollera så att det inte finns vax i hörselgången. Om det ser fint ut kan det vara idé att boka tid hos en hörselklinik. Ju förr du får en hörapparat, desto bättre. Hon menar att om man har gått för länge utan att höra vissa vardagsljud har hjärnan svårt att sortera bort dem.

– Säg att vi sitter och pratar utomhus och runt oss finns trafik, fågelkvitter och andra personer som pratar med varandra. I sådana situationer sorterar vår hjärna ut ljudet av samtalet och lyssnar inte på de övriga ljuden. Om man gått för länge utan hörapparat kan man förlora den förmågan och när man väl skaffar en hörapparat så tas alla ljuden in igen med samma styrka vilket kan vara väldigt obehagligt, förklarar Åsa Karlsson.

Anpassade hjälpmedel

Det är väldigt individuellt när man drabbas av hörselnedsättning. Det kan bero på allt från arv, miljö, ålder eller sjukdom. Man kan ha skadat hörseln tidigt i livet och sedan förvärras skadan med åldern, till exempel är det många som skadat hörseln i lumpen.

Oavsett vad som orsakat hörselnedsättningen är det viktigt att få professionell hjälp hos en hörselklinik och välja en hörapparat som hjälper till specifikt på den frekvens där man behöver stöd.

– Ibland får jag frågor om billiga hörapparater som någon sett i någon annons, och som inte är utprovade hos en hörselklinik, men oftast är de bara volymhöjande och det hjälper inte. Hörapparaterna måste vara anpassade efter det problem man har, det är det viktigaste, säger Åsa Karlsson.

Åsa Karlsson
Åsa Karlsson

Att förlora hörseln är socialt handikappande och det kan bli svårt att kommunicera med andra. Får man inte rätt stöd är det lätt att hörselnedsättningen leder till att man känner sig ensam eller missförstådd.

– Min största uppgift är att få folk att använda hörapparaten trots att det kan vara svårt att vänja sig. Vi lever i en slamrig miljö men ju längre man har hörapparaten ju bättre blir hjärnan på att sortera bort ljud igen, säger Åsa Karlsson.

Synnedsättning kan komma plötsligt eller smygande. Om den kommer smygande så kanske man inte reflekterar över det förrän man inte längre ser vad det står på menyer eller i tidningen. De flesta drabbas av ålderssynthet och behöver läsglasögon i 40-50 års åldern. Det finns dock några åldersrelaterade ögonsjukdomar som man bör ha koll på – grå starr, grön starr och gula fläcken.

Åldersrelaterade ögonsjukdomar

Grå starr/Katarakt betyder att linsen i ögat blivit grumlig vilket gör att du inte längre ser klart. Det är relativt enkelt att åtgärda med en liten operation. Efter behandlingen kan man drabbas av så kallad Efterstarr men det är också enkelt att åtgärda.

Grön starr/Glaukom är ofta ärftlig och orsakas av att trycket i ögat är för högt vilket skadar synnerven. För att undvika permanenta skador på nerven bör man behandla glaukom tidigt och därför är det viktigt med regelbundna kontroller, särskilt om man har glaukom i släkten.

Åldersförändringar i gula fläcken har två olika orsaker, torr och våt. Den torra beror på att synceller försvagas eller dör på den del av ögats näthinna som gör att vi ser skarpt. Den ger oftast mildare besvär men går inte att behandla. Den våta beror på att det läcker in blod från ett blodkärl i näthinnan. Besvären är oftare allvarliga och kan komma snabbt, allt kan se krokigt och förvridet ut. Våta åldersförändringar i gula fläcken kan behandlas så att synnedsättningen inte ska bli värre.

De allra flesta drabbas till slut av synnedsättning. En del drabbas till och med först av grå starr och sen när de blivit ännu äldre dessutom av åldersförändringar i gula fläcken. Synnedsättning gör ofta att man känner sig otrygg, man ser inte om det kommer bilar eller vem som knackar på dörren. Man får lära om och göra saker på nya sätt.

Smart fakta

Gör så här om du misstänker nedsättning:

Syn: Boka tid hos optiker eller ögonläkare. Är det akut, sök akutvård. Mer info 1177.se

Hörsel: Boka tid hos vårdcentral för att se att det inte är en vaxpropp. Om det inte inte är det, boka tid hos en hörselklinik. Är det akut, sök akutvård. Mer info hörsellinjen.se

Exempel på hjälpmedel vid nedsättning:

Syn: Glasögon, förstoringsglas. Läs-tv som förstorar text på en skärm och Daisy-spelare som läser talböcker och tidningar

Hörsel: Hörapparat, förhöjd ringsignal på telefon och dörrklocka, adapter som kopplar tevens ljud till hörapparaten.

– Jag hjälper de synskadade att klara av sin vardag och att göra vardagliga saker på ett nytt sätt. Det är viktigt med ordning och reda om man har svårt att se. Vi går också ut och går, hittar nya säkra vägar med bra övergångsställen som man kan ta, berättar Åsa Karlsson.

När man fyller 50 år är det dags att börja kolla sin syn regelbundet. Man kan gå till optikern och be om att få en genomgång av ögats hälsa, de har numera bra instrument. Om man får en snabb förändring i synen ska man söka akut. Bättre en gång för mycket än en gång för lite. Man ska vara rädd om sina sinnen.