golfspelare i Spanien

Foto: joserpizarro/Adobe stock

Öva svingen utomlands

Resor Tusental svenskar väljer varje år att spela golf utomlands. Och det behöver inte vara dyrt. Nu är det golfköparnas marknad!

andersedstromfrejman

Anders Edström Frejman

Det finns nästan en halv miljon registrerade golfspelare i Sverige enligt färsk statistik från Svenska Golfförbundet. Mer än hälften av medlemmarna är över 50 år. Och medlemmarna är aktiva. Antalet ronder på svenska banor slog till exempel all time high under förra året och ökade med 232 200, vilket
är en ökning med 4 procent.

Men svenska golfare gillar även att spela på utländska banor. Tusentals svenska golfare tar med sig klubborna utomlands varje år.

Golfköparnas marknad

De flesta är nog överens om att det nog aldrig varit enklare att resa, att hitta resor och att jämföra till exempel hotell och erbjudanden från resebolag. Det är köparens marknad. En mycket populär form av resa är just någon form av golfresa. Allt från resor på några få dagar till långtidsvistelser på uppemot en månad eller mer.

 

Hyrbil är av naturliga skäl väldigt praktiskt om man till exempel vill resa runt till flera olika banor.

 

Det finns vissa länder som är särskilt populära för golfare. Självklart är den moderna golfens vagga Skottland ett populärt resmål för en inbiten golfare liksom övriga brittiska öar. Andra destinationer för svenskars golfbagar är grannlandet Danmark som har många välskötta och enkla banor samt USA, Sydafrika och Frankrike. Turkiet och Portugal mycket populära destinationer, men framförallt Spanien är golflandet nummer ett för svensken.

Spanien i topp

Till detta land har svensken rest i decennier för att spela och utbudet är därefter i detta land där golf är mycket stort. Hundratals banor och gott om olika slags boendeformer i anslutning till banorna gör att utbudet passar alla olika smaker.

Oavsett om du vill ha nära till storstadspuls, ett rikt kulturliv eller bara en lugn avskalad omgivning så finns det något för dig.

Klimatet är en av nycklarna. Spanjorerna har ett ganska solsäkert klimat mer eller mindre året om – i varje fall på den så kallade solkusten.  Det har gjort landet till den golfande svenskens favoritdestination under våren och hösten, vilket är högsäsong för golf i Spanien.

Smart fakta

Turkiet och Portugal, men framförallt Spanien är golflandet för svenska golfare som vill spela utomlands. Under vintern kan priserna vara mycket förmånliga.

Boka allt i ett!

Resebokningen görs enklast på nätet något som gäller alla resor. För rena golfresor kan man ofta göra tillval för green fee och extra bagage – det vill säga golfbagen – och hyrbil i samband med bokningen. Detta beroende på var på nätet man köper resan. Just green fee är mest praktiskt att betala redan vid bokningen av resan. Ofta fås på detta sätt det klart bästa priset och allt är redan klappat och klart – till exempel starttider – när man väl står redo med golfbagen.

Hyrbil är av naturliga skäl väldigt praktiskt om man till exempel vill resa runt till flera olika banor, vilket ju ofta är själva syftet med resan. Här gäller det att tänka till och inte snåla på storleken på bilen om man är flera som reser tillsammans. Både golfutrustning och övrigt bagage ska ju få plats. Att hämta och lämna hyrbilen på flygplatsen är något som många anser vara mycket praktiskt.

Reser man i ett sällskap kan man hyra ett hus och dela på kostnaden. Det kan vara ett trevligare och billigare alternativ än hotell. För pensionärer eller andra som har möjlighet att vara borta en längre tid är long-stay-resor speciellt under vinterhalvåret till exempelvis Spanien intressanta. Faktum är att priset kan vara mycket förmånligt. Kanske ned mot 10 000 kronor för en hel månad för en lägenhet och obegränsade möjligheter till att spela golf.

Att tänka på!

Oavsett vart du nu kommer att resa med din golfbag gäller förstås att tänka på grundläggande frågor som eventuellt vaccin och avbeställningsskydd samt reseförsäkring, resehandlingar och kontanter.

Se också till att skriva upp viktiga telefonnummer för att till exempel kunna spärra kort. Ett annat bra tips är att ha elektroniska kopior på pass, försäkringshandlingar med mera i mailen som du till exempel kan nå via mobilen.

Det är även bra att säkerställa vilka banor som den green-fee som betalades vid bokningen verkligen gäller för. Tänk även på att vissa banor även kräver ett lägsta handicap för kvinnor respektive män, så det egna golfintyget är förstås även ett måste i packningen.