ThinkstockPhotos-177319236 (kopia)

Thinkstock

Semestra nära – upptäck de vackra västkustspärlorna

Resor Friska seglarvindar, släta klippor och öppna landskap. Magisk natur eller livfull aktivitet, eller både och? Du väljer. Och du behöver inte åka långt.

Eva-Lotta Sigurdh

Västkusten tillhör de mest välbesökta och populära semesterresmålen för såväl oss svenskar som hitresta från hela världen. Det är lätt att förstå varför. Här finns både energi och magi, det öppna, karga och kontemplativt stilla – och det trånga, mysiga, livfulla. En storslagen naturupplevelse till havs eller på någon vandringsled dagtid byts lätt mot partystämning och glamour framåt kvällen för den som så önskar.

Här följer ett axplock av vackra och upplevelserika semesterresmål runt hörnet.

 

Smögen

Denna semesterort må ha varit ett turistmecka länge, men håller fortfarande måttet som en av de mest idylliska och urtypiska västkustpärlorna. Vykortskänslan är inte långt borta när man flanerar bland sjöbodarna och de släta klipporna längs hamnen. Här finns en mängd bra restauranger och bad, liksom möjligheter till spännande utflykter som sälsafari och ribbåt-turer.

 

Hållö

Inte lika välkänt kanske, men definitivt en pärla värd att besöka. Hållö är en ö och ett naturreservat nära Smögen och Kungshamn och en av de mest säregna platserna på hela västkusten. Här finns Bohusläns äldsta fyr, Hållö fyr, och det kristallklara vattnet lämpar sig perfekt för snorkling och dykning. Ön nås med färja från Smögen eller Kungshamn.

 

Här har du flera av Sveriges absolut bästa badplatser.

 

Marstrand

Ett givet resmål för seglarfantasten – och alla som vill uppleva ”det lilla extra” en stund. Här finns Bohusläns största gästhamn och här går ett flera stora seglartävlingar av stapeln varje år. Men här finns också välbevarade Carlstens fästning, väl värt ett besök, och goda fiske- och badmöjligheter. Seglar du inte själv kan du ta färjan över från Koön.

 

Fjällbacka

Inte för inte står denna charmiga men samtidigt dramatiska västkustidyll i centrum för såväl celebriteter som filmstjärnan Ingrid Bergman, som brukade tillbringa somrarna här, och deckardrottningen Camilla Läckberg, vars kusliga mordhistorier utspelas i och omkring den här orten.

De ljusa trähusen och alla små gränder utgör en stor del av charmen, liksom utsikten från Vetteberget (där delar av Ronja Rövardotter spelades in) över den klippiga skärgården.

 

Båstad

Swedish Openveckorna i Båstad har blivit ett begrepp och är fortfarande stadens största lockbete sommartid. Det ökända ungdomsfestandet har visserligen avskräckt många, men detta är trots allt bara en liten och begränsad del av det hela. Här är stämningen på topp från morgon till kväll dessa veckor i juli och en smältdegel av alltifrån mycket sevärd tennis på högsta nivå till fest och glamour på sansad nivå för alla åldrar. Varför inte avnjuta pizza av klass på Pepes Bodega eller en utsökt hjortfilé på restaurang Hjorten?

Vill du lämna sorlet en stund, eller besöka denna sommarstad även andra veckor, finns långa härliga strandpromenader och en affärsgata med det senaste inom konst och mode.

 

Torekov

Gemytliga Torekov, som i över hundra år varit kurort för säsongsgäster, har trots det vackra och inbjudande läget lyckats behålla en känsla av lugn och avskildhet. Här har i dag många (med lite fetare plånböcker) sina sommarställen, men orten är också ett utmärkt utflyktsmål för den som vill äta gott, se på konst och njuta av verklig närhet till havet på ett ”orört” sätt.

En dagsutflykt med färja från Torekovs hamn till naturreservatet Hallands Väderö rekommenderas. Här finns sköna och vackra vandrings- och badmöjligheter.

 

Vykortskänslan är inte långt borta när man flanerar bland sjöbodarna.

 

Kullaberg

Och apropå vandring och friluftsliv, så är en tur i naturreservatet Kullaberg oslagbar. Det finns flera leder att välja mellan, alla med en fauna av skiftande landskap och terräng. Över hela berget vilar en slags rofylld magi, som om den beryktade Kullamannen vakade över platsen.

Den går förstås också att ta bilen upp till Kullens Fyr, som har Sveriges starkaste och högst belägna fyrljus – särskilt mäktigt kvällstid. Strax nedanför Kullaberg ligger pittoreska Mölle och även en av Sveriges vackraste golfbanor, Mölle Golfbana.

 

Skälderviken

Detta är kanske västkustens och västra Skånes minst uppmärksammade turistområden. Helt oförtjänt, eftersom du här har flera av Sveriges absolut bästa badplatser. En vacker sommardag finns ingen badort i världen som slår denna vik med relativt varmt vatten, sand mellan tårna och den makalösa utsikten på sina håll. Stranden, som är 23 kilometer lång, sträcker sig från Torekov i norr, förbi Vejbystrand, Ängelholm och bort till Kullen. Den ena badplatsen avlöser den andra och vid exempelvis Ängelholms havsbad finns även flera stämningsfulla och prisvärda serveringar och restauranger som har öppet sommartid. Vill du övernatta kan det gamla, fräscht renoverade badhotellet Klitterhus mitt på stranden i Ängelholm varmt rekommenderas.

 

Spa-hotell på västkusten

Den svenska sommaren garanterar som bekant inte alltid strålande solsken. Men häng inte läpp för det. Ett par regniga dagar förgyller du med fördel på något av västkustens alla populära spa-hotell – de flesta naturligt belägna vid havet, som sig bör. Här är några fyrstjärniga pärlor:

 

Smögens Hafvsbad

Människans förhållande till vatten, både historiskt och i nutid, lyfts fram som ett centralt tema här. Men forna tiders intensiva skrubbning med hårda borstar och starkt doftande tvålar har numera bytts ut mot njutningsfull kroppsvård.

Här finns både pool, jacuzzi, havsbad och bastu vid havet – och förstås en mängd olika behandlingar att tillgå.

 

Marstrands havshotell

Hotellet utmärks av skandinavisk design och fantastisk utsikt över Marstrand. Du kan välja på olika pooler, med varierande varmt vatten, och vill du hellre sitta ute finns flera utomhustunnor. Vill du inte ha vatten alls kan du värma dig på ”sälberget”, där hällarnas naturliga urvärme sprider sig behagligt i hela kroppen.

 

Varbergs kurort

Ett av Västsveriges mest kända och prisbelöna spa-hotell är Varbergs kurort, där det druckits brunn och badats kur i 200 år.

Den hawaiianska massagen blev utsedd till ”Årets spabehandling 2013”. Hotellet ligger mitt på stranden.

 

Hotel Tylösand

I dag ägs detta forna badhotell av den kände affärsprofilen Björn Nordstrand och popartisten Per Gessle. Förutom den stora spaanläggningen på två våningar, med storslagen havsutsikt från poolerna, samt upplevelsedusch, ångbastu och Kneipp, är stora delar av väggarna täckta av fantastisk fotokonst. De flesta verken är till salu och det går även att boka konstvisningar via receptionen.

 

Gothia Towers

En av västkustens absoluta spa-pärlor är Gothia Towers Upper House Spa & Relax i Göteborg. Upplevelsen är minst sagt hisnande, då utomhuspoolen 25 våningar upp hänger rakt ut från tornet och har ett golv av glas så att man ser bilarna 100 meter nedanför. Även ifrån bastun har du en hisnande utsikt.

Självklart finns även oändliga möjligheter att campa eller hyra stuga utmed hela västkusten och västra Skåne, om du föredrar det framför hotellvistelser eller dagsutflykter. Tänk bara på att vara ute i god tid, då det är mycket populärt på sommaren.