ThinkstockPhotos-450606675 (kopia)

Thinkstock

Sju restips inför sommaren

Resor Är du osäker på vad du ska göra i sommar? Längtar du utanför Sveriges gränser? Resebranschen har enats om Grekland som resmål nummer ett i Medelhavsområdet 2014. Vill du längre bort så heter årets trend Karibien.

birgittastolt

Birgitta Stolt

Grekland – Kreta

Du kanske vill göra något annorlunda i år? Inte spendera hela sommaren på landet. Då ska du boka en biljett till Kreta i Grekland där både den politiska och ekonomiska situationen nu ljusnat lite.

Åker du till västra Kreta så kan du välja mellan flera populära badorter som Platanias eller Agia Marina. En av de mest populära utflykterna på Kreta är en tur till Samariaravinen på västra delen av ön. Det tar cirka sex timmar att gå genom hela den 18 kilometer långa ravinen.

 

Island – Reykjavik

Är det någon gång på året som du ska besöka Island så är det sommartid. Då slipper du frysa. Under somma- ren kan du bada i havet, exempelvis i Nautholsvik där hett källvatten pumpas ut i vattnet. Blå lagunen är en självklarhet att besöka som turist.

Den ligger enbart femton minuter från Keflaviks flygplats och är en badanläggning som ligger mitt ute i ett kargt lavalandskap, granne med ett geotermiskt kraftverk.

 

Polen – Sopot, Leba och Miedzyzdroje

Befinner du dig i södra Sverige och vill åka över gränsen ett par dagar för lite ny inspiration och nya intryck, så ska du bege dig till Polen. Polens Östersjö- kust består till stor del av sandstränder. Sopot, Leba och Miedzyzdroje är några av badorterna. Och priserna är låga.

 

Blå lagunen är en självklarhet att besöka som turist.

 

Karibien – Jamaica

Den stora trenden för 2014 är Karibien och Jamaica i synnerhet. Besök Dunn’s river falls och vandra i vattenfallet. Temperaturen håller ungefär svensk sommarsjötemperatur.

Jamaica har en historia av slaveri på sockerplantager. Numera är husen där slavägarna levde öppna för allmänheten. Så här kan du få en inblick i hur de levde.

 

Mexiko – Tulum

Mexiko har badorter som Playa del Carmen, Cancun och Tulum. Den sistnämndas kilometerlånga strandremsa toppar listorna över världens vackraste stränder. Här hittar du folk vilandes i hängmattor och yogautövare som sträcker ut kroppen i en solhälsning.

Vill du se något nytt kan du pröva den palmkantade delen Paraiso, där du även kan få en billig helkroppsmassage.

 

Kroatien – Split

Res mot slutet av augusti när priserna går ner, gärna till gemytliga Istrien längst upp mot Italien. Eller åk till Split och ta färjorna ut till öarna därifrån. Vackrast av alla är Korkula och Hvar men Brac har den absolut finaste stranden Zlatni Rat. Hvar har fullt med lavendel och fina bergsvägar.

 

Turkiet – Istanbul

Besök Topkapipalatset och Hagia Sofia. Är det för varmt kan man svalka sig bland pelarna i Basilikacisternen. Åk till affärsgatan Istiklal Caddesi i den modernare stadsdelen Beyoglu. Här finns shopping utan möjligheten att pruta, och det är alltid ett nöje att promenera mitt i folklivet.

Leta dig ner på gatorna söder om Istiklal mellan Galatasaray och Taksim så hittar du hippa området Cukurcuma med antik- och modebutiker.