Åderbråck

Skonsam och smidig behandling av åderbråck

Hälsa & skönhet Var tredje svensk drabbas av åder­bråck. Numer finns flera enkla och skonsamma metoder som effektivt avlägsnar åderbråck utan att patienten behöver sövas eller sjukskriva sig.

– Behandlingen inleds med att patienten får träffa en kirurg, som undersöker åderbråcken och avgör vilken behandling som lämpar sig bäst för den specifika patienten. Efter behandlingen kallas samtliga patienter till ett återbesök, då resultatet av behandlingen utvärderas. Samma läkare följer patienten hela vägen från diagnos till uppföljning och självklart kompletterar vi behandlingen om det behövs, säger Ewa-Lena Hägglund, verksamhetschef på Narva Kirurg Center i Stockholm, som är en av de ledande aktörerna i Sverige på åderbråcksbehandling.

Kombinerar av olika tekniker

Laserbehandling kombineras ofta med skumbehandling eller ”virknålsteknik”, som innebär att man gör millimeterstora hål över de utbuktande åderbråcken. Med ett instrument som påminner om en virknål avlägsnas därefter ytliga åderbråck. Skuminjektionen går ut på att kirurgen sprutar in ett skum i åderbråcken. Skummet gör att blodkärlet reagerar och skrumpnar ihop, vilket avlägsnar åderbråcken.

– Vänd dig till en klinik som specialiserat sig på just åder­bråcks­­behandling, där behandlingarna utförs av specialiserade kärlkirurger med lång erfarenhet. Förutsättningarna för ett lyckat resultat ökar med en korrekt diagnos och rätt behandling, säger Ewa-Lena Hägglund.