nybyggt hus

Foto: Emrahus

Spara pengar i lågenergihus

Boende & Ekonomi Funderar du på att bygga ett nytt hus? Tänk på att ett lågenergihus dramatiskt minskar boendekostnaderna.

andersedstromfrejman

Anders Edström Frejman

Ett sätt att definiera ekonomisk rikedom är mellanskillnaden mellan tillgångar och skulder, inkomster och utgifter. För en pensionär eller blivande pensionär innebär steget från förvärvsarbete en avsevärt lägre månatlig inkomst. En del i detta är att i god tid se över sina kommande utgifter. Vilka som kan påverkas och vilka som inte kan påverkas.

Boendekostnader är en viktig del av de fasta kostnaderna oavsett om man har bostadslån eller inte. En avamorterad villa har driftskostnader och en avamorterad bostadsrätt har avgifter plus andra fasta kostnader. Robin Berkhuizen, vd på passivhusbyggaren Emrahus ser ett ökat intresse för lågenergihus.

– Vi ser ett ökat intresse för energieffektiva fristående hus med extremt låga driftskostnader. Inte bara bland unga miljömedvetna barnfamiljer utan även bland äldre som letar efter ett problemfritt boende i ett nybyggt enplanshus, säger Robin.

 

Provtryckningen av lågenergihuset garanterar att det är välbyggt.

Philip Thermé

 

Företaget är specialiserat på småhus och LSS-boenden byggda som passivhus. Det vill säga byggnader som är så energieffektiva att de behöver ett minimalt energitillskott för uppvärmning, ventilation och tappvärmevatten. Det mesta av värmeenergin till byggnadernas uppvärmning kommer indirekt från hushållsmaskiner, hemelektronik och kroppsvärme.

Möjlighet att bo kvar

De allra flesta önskar sig att de kan bo kvar hemma så länge de kan i livet. Om man tänker till gällande tillgänglighet när man bygger ett nytt enplanshus går det att komma mycket långt med minimala eller små extrakostnader.

Enkelt förklarat handlar det om att bygga in extra tillgänglighet redan från början och det kan göras mer eller mindre osynligt för ögat. Till exempel något bredare dörröppningar, inga trösklar, en extra dörr från sovrummet in till badrummet och kanske att ”gömma bärande reglar” under innertaket i vilka man kan fästa en lyft i framtiden.

– Med ett polerat betonggolv behövs inga trösklar. Många menar också att sovrum med egen dörr till badrum skapar känslan av en att bo i en svit, säger Philip Thermé, snickare och en av grundarna av Sjöberg&Thermé.

Kontrollera driftskostnaderna

Det senare möjliggör till exempel för hemtjänstpersonal att i framtiden enkelt hjälpa den boende mellan sovrum, toalett och dusch.

– De som bygger nytt hus när de är i 55-60-årsåldern vill förstås passa på att styra utformning av till exempel kök och badrum och bygga sitt ”drömboende”, med pengarna från försäljningen av den stora villan eller bostadsrätten i innerstaden. Men en viktig del i att ta steget att bygga nytt handlar om att ta kontrollen över driftskostnader. Rent krasst ska en person ensam ha råd att bo kvar, säger han.

Robin Berkhuizen håller med.

– Energinotan för en enplansvilla på 130 kvadratmeter som är byggd som passivhus kan ligga ned mot 300 kronor i månaden inklusive uppvärmning och tappvarmvatten.

Med solpaneler för 60 000 kronor på taket producerar byggnaden mer el än den gör av med under loppet av ett år. Det vill säga ett plusenergihus.

Smart fakta

Att sälja sin stora värdefulla bostad och bygga ett energieffektivt tillgänglighetsanpassat enplanshus – där tomtpriser är låga – lockar allt fler 55+.

– Med ett bra elbolag kan du bli nettoleverantör av el under året. Och med en vattenmantlad braskamin för 30 000 kronor plus installation kan huset värmas upp samtidigt som acku-
mulatortanken laddas med varmt vatten för till exempel badkaret, säger han.

Passivhuscertifiering

Inte alla kunder väljer att passivhuscertifiera sina hus även om många hus mycket väl skulle uppfylla kriterierna. Kundernas fokus är driftskostnader, kvalitet och komfort. Det senare medför att man ofta är lite mer frikostiga med glasytor.

– Lågenergihus måste byggas med stor noggrannhet för att fungera. Det vill säga vara täta. Därför påverkas varje steg i byggprocessen. Allt ställs på sin spets då provtryckningen av huset brutalt avslöjar allt eventuellt slarv. Byggkvaliteten blir därför därefter, säger Philip Thermé.

Men vad kostar det? Ett passivhus är idag endast några få procent dyrare att bygga än motsvarande ”konventionella” hus. Båda menar att de flesta väljer att bygga en bit utanför stadskärnorna med låga tomtpriser bland annat för att se till att vara skuldfria när man flyttar in.