Saltoluokta

Sverige är fantastiskt!

Resor Vill du uppleva storslagen natur, prisbelönta hotell och kritvita stränder? Då behöver du inte resa särskilt långt.

Saltoluokta, Lappland

SaltoluoktaNjut av fjällvärldens vackra natur från fjällstationen intill världsarvet Laponia. Här hittar du Europas största sammanhängande naturlandskap med näst intill orörd natur. Samerna låter renarna beta här och det finns inga vägar, de sista fyra kilometerna får man gå, skida eller åka scooter. De stora nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek erbjuder naturupplevelser utan motstycke med vackra vyer och rikt växt- och djurliv. Det finns flera olika typer av turer och aktiviteter, du kan göra dagsturer som sedan avslutas med härliga måltider eller så vill du vara ute i vildmarken längre och övernatta i tält eller fjällstuga.

Visby, Gotland

VisbyHär finns något för alla. Visby är Skandinaviens bäst bevarade medeltida stad och historien är hela tiden närvarande. Här finns också ett stort utbud för den som söker efter restaurang- och krogupplevelser.  Dessutom är Visby en bra utgångspunkt om du vill uppleva mer av Gotland. Fårös vita stränder, sydspetsens raukar och unika droppstensgrottor norr om Visby är något av allt du kan upptäcka här.

 

 

Grövelsjön, Dalarna

GrövelsjönFör den som bor i södra Sverige kan det vara långt att ta sig hela vägen upp till Jämtlandsfjällen. Det gör Grövelsjön till ett bra alternativ i den karga fjällnaturen i Dalarna.  På hela 816 meter över havet ligger ett orört naturområde runt en fjällsjö. Här görs klassiska aktiviteter som skidturer och fjällvandringar beroende på säsong. Här finns Svealands högsta topp Storvätteshågna och närhet till Idrefjällets pistsystem.

 

 

Borensberg, Östergötland

Göta kanal
Foto: Fredrik Wallner

Du behöver inte vara båtmänniska för att njuta av Göta kanal. Kanalen är ett av Sveriges största byggnadsverk och kan upplevas lika bra från land som från vattnet. Vill man upptäcka en bit av kanalen från vattnet men saknar egen båt kan man åka en bit med den passagerarbåt som trafikerar området. Det är också populärt att cykla eller gå längs med kanlaen och att stanna på härliga pensionat och restauranger längs vägen. I Borensberg finns ett gammalt glasbruk som är omgjort till pensionat idag.

 

 

 

Kivik, Skåne

Kivik StrandUpplev vackra Österlen från äppelstaden Kivik. Här kan du besöka musteriet och äppelodlingarna eller nationalparken Stenshuvud. Åk vidare söderut till stränder som Haväng och Borrby, samhället Brantevik, kohagarna i det storslagna Brösarps backar eller mysteriet vid Ale stenar. Österlen kryllar av konstnärer och keramiker och det är inte konstigt då det lena guldskimrande ljuset omsluter landskapet på ett säreget sätt.

 

 

Lurö, Vänern

LuröSlappna av under sommarmånaderna på en ö. Det finns mycket skärgård i Sverige, också utanför Stockholm och Västkusten. Skärgården utanför Umeå är ett bra exempel eller runt sjön Vänern. På Lurö hittar du en skärgårdsmiljö med alla tillbehör som bastu, bad och vandringsleder. Vänern är Sveriges största sjö och du kan ta dig hit med egen båt från Göta kanal eller boka båttransport från fastlandet.

Tipsen är framtagna med hjälp av Svenska Turistföreningen