ThinkstockPhotos-522244755 (kopia)

Ta tag i din syn och hörsel

Hälsa & skönhet Nästan ingen kommer undan. Efter 55-årsåldern drabbas de flesta av syn- och hörselnedsättningar. Men hav förtröstan, i dag finns massvis med hjälp att få.

Eva-Lotta Sigurdh

Över en miljon svenskar hör dåligt och tusentals operationer utförs årligen mot ögonsjukdomen gråstarr. Siffrorna indikerar hur oerhört vanligt det är med sjukdomar och besvär relaterade till två av våra viktigaste sinnesorgan. Och eftersom mycket av detta är åldersrelaterat drabbas framförallt äldre.

Det är förstås nedslående fakta – men det positiva är att betydligt färre skulle behöva lida, om de bara sökte hjälp. Det gäller särskilt hörselnedsättningar, där mycket fördomar och okunskap råder, menar David Surac, legitimerad audionom:

– Många tror fortfarande att hörapparaterna är stora och klumpiga som förr och att ljudet i dem blir konstgjort och burkigt. Men så är det inte.

Nej, hörapparaterna utvecklas i rasande fart och är milsvida ifrån de forna ”burkarna”, både utseendemässigt och funktionellt. De är små och smäckra, nästan osynliga. För det mesta placeras de inne i hörselgången, men kan ibland även fästas bakom örat.

Funktionsmässigt sköts det mesta automatiskt och hörapparaten styrs antingen med en fjärrkontroll, eller med mobilen. Numera behövs inte ens mellanhanden Bluetooth, utan bäraren kan exempelvis streama musik direkt ifrån mobilen.

– Fast den allra största förändringen mot förr är att dagens hörapparater klarar stökiga miljöer mycket bättre. Men modern teknik till trots lider många i onödan – just för att så mycket okunskap och fördomar lever kvar. Alltför många drar sig helt enkel för att söka hjälp för sina besvär, för att de inte förstår hur mycket bättre liv de kan få, menar Surac.

– Hörselnedsättningen märks mycket mer än hörapparaten. Det är den som gör det svårt för dig att kommunicera, vilket kan leda till social isolering, trötthet och nedstämdhet. Hörapparaten är ju bara ett verktyg – men ett viktigt verktyg som kan ge dig tillbaka ett rikt och socialt liv.

Det är lätt att få hjälp med sin hörselnedsättning. Ett samtal till vårdcentralen eller en privat mottagning är allt som behövs. Sedan guidar audionomen dig fram till den bästa individuella lösningen.

 

Det här är den vanligaste operationen i världen.

 

Precis som hörseln så försämras också synen med åren. Presbyopi, så kallad ålderssynthet, yttrar sig i att man ser sämre på nära håll, vilket brukar börja märkas redan i 40–45-årsåldern och beror troligen på att linsen med tilltagande ålder blir mindre elastisk.

Ett annat vanligt ålderstecken är ögontrötthet, som både kan bero på för mycket närseende på dataskärmar och mobiler, och på brytningsfel. Symptomen är torrhet i ögonen, huvudvärk och suddigt seende.

– Både ålderssynthet och ögontrötthet kan lindras väsentligt med väl utprovade glasögon, som är korrigerade efter ett avstånd på 50 centimeter till datorskärmen, berättar ögonläkaren Anne Odergren. Tårersättningsmedel, som kan köpas receptfritt på apoteket, kan också hjälpa en del.

Gråstarr, eller katarakt, är också ett tillstånd som kommer med ökande ålder och som yttrar sig som en grumling i ögats lins, som på sikt försämrar synen. Katarakt kan till en början korrigeras med glasögon, men till sist är ett kirurgiskt ingrepp den enda behandling som finns. Det är dock en mycket enkel och säker behandling.

Anne Odergren
Anne Odergren

– Det här är den vanligaste operationen i världen. Oftast görs den med lokalbedövning och det tar bara tio till 15 minuter. Du får åka hem redan efter en stunds vila och effekten märks ofta bara någon dag senare.

Av rena ögonsjukdomar är grön starr (eller glaukom) och förändringar i gula fläcken de vanligast förekommande bland äldre.

– Om du får akut värk i ett öga och synnedsättning, eller om du upptäcker att raka linjer ser krokiga ut är det viktigt att du söker hjälp snabbt, uppmanar Odergren.

En hel del går att bota, annat att lindra betydligt. Glasögon, förstoringsglas och bra belysning underlättar och flera andra synhjälpmedel finns också att tillgå på Syncentralen, som ögonläkaren kan remittera till.

– Åldersrelaterade ögonsjukdomar kan vara svåra att förebygga, men du kan skydda dina ögon genom att till exempel använda solglasögon och glöm inte att kontrollera ögonen om du har diabetes eller glaukom i släkten.