ThinkstockPhotos-121356233 (kopia)

Thinkstock (featured image)

Ungdomlig lyster med fukt- och vitaminbehandlingar

Hälsa & skönhet Många strävar efter att återfå eller bevara den lyster man tidigare haft i hyn. Hudens förmåga att bibehålla fukt, elasticitet och volym minskar – men det finns mycket man kan göra.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Man behöver definitivt inte genomföra kirurgiska ingrepp för att tillföra en ungdomligare lyster och fräschör till sitt ansikte. Fillers är ett populärt sätt att öka volymen och samtidigt förbättra hudens yta inifrån. Numera finns många olika typer av fillers beroende på hudtyp och behov.

Många strävar inte efter ett ansikte helt utan rynkor och ålderstecken, idealbilden är snarare en bättre lyster och utstrålning.

 

Vitamin ger din hy nytt liv

Flera faktorer bidrar till att hyn blir lite slappare och förlorar något av sin forna glans när man nått en viss ålder, däribland minskade östrogennivåer, sämre cellförnyelse, minskad talg- och svettkörtelproduktion. En nyckel till att bevara en fin lyster i ansiktet är att behandla hudens samtliga lager.

Carl Westerby
Carl Westerby

– Bäst resultat uppnås ofta genom att kombinera en god daglig hudvård med olika typer av behandlingar, exempelvis vitaminkurer, ansiktsbehandlingar som inleds med en peeling och därefter tillförs en vitamincocktail med bland annat utvalda vitaminer, aminosyror och spårämnen. En serie med mellan tre och fem vitaminbehandlingar ger hyn en ny lyster och en mjukare textur, säger specialistläkaren Carl Westerby, som driver kliniken Formavita.

 

Välj hudvårdsserie med hyaluronsyra

Han rekommenderar den som är 55 år eller äldre att sola med måttlighet och att investera i en högkvalitativ hudvårdsserie. Välj gärna en hudvårdsserie med solskyddsfaktor 15 som lägst, det bidrar till att skydda huden mot skadliga UV-strålar året runt. Den får gärna innehålla hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt i huden. Hyaluronsyran som finns i filler och vitamincocktails återfuktar huden inifrån.

Molekylen är alltför stor för att kunna tränga in utifrån. Däremot kan den skydda och bibehålla fukten i huden och samtidigt ge en fin visuell effekt. Det kan därför vara bra för 55-plusare att tillföra hyaluronsyra på det yttersta hudlagret.

 

En nyckel till att bevara en fin lyster i ansiktet är att behandla hudens samtliga lager.

 

Kraftfull anti-agingbehandling

– Jag möter många patienter som är tveksamma till botoxbehandlingar eftersom de är rädda att bli stela i ansiktet. Det finns många olika varianter av botoxbehandlingar eller botulinumtoxin på marknaden, säger Carl Westerby.

Botulinumtoxin är ett kraftfullt redskap i anti-agingbehandling men måste användas med måtta och individanpassas. I dag vill de flesta kunna fortsätta röra sina ögonbryn och uttrycka sin mimik på ett naturligt sätt.

Som komplement till en genomtänkt daglig hudvård och regelbundna ansiktsbehandlingar kan det vara en tillräcklig behandling för de allra flesta. Genom att hitta en välrenommerad behandlare som behärskar ansiktsanatomin och har medicinsk legitimation minimeras risken för felbehandling.

Våga fråga din behandlare var, när och hur länge denna har utfört behandlingar. Ännu utreds frågan på Socialstyrelsen om vem som får bedriva behandlingar med dessa produkter, i framtiden kan vi förhoppningsvis se fram emot ett tydligt regelverk för skönhetsbranschen i Sverige.

 

Var noga med din dagliga hudvårdsrutin

Även om hudvårdsbehandlingar och vitamininjektioner kan göra stor skillnad för din hy är den dagliga omvårdnaden nog så viktig. Var noga med dina grundläggande hudvårdsrutiner, det hjälper huden att bevara sin lyster året runt.

Glöm inte att unna dig peelingbehandlingar då och då och tillför gärna huden extra fukt i form av en ansiktsmask med jämna mellanrum. Rökning, solljus och stress sliter på huden och får den att åldras, var därför försiktig med dessa faktorer.

Var noga med att välja en hudvårdsserie med produkter som är anpassade utifrån just din hudtyp.