FOTO: Natalysavina/Adobe Stock

Uppskattat marknära boende i Seniorvillor

Boende & Ekonomi Efterfrågan är hög på friliggande villor eller parhus som anpassats utifrån äldre människors livsstil och behov. Det är dock svårt att få tag på lämplig tomtmark i många kommuner.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Ett boende som man verkligen trivs med spelar en otroligt viktig roll för välbefinnandet på äldre dagar eftersom det gynnar hälsa och trivsel. Många seniorer som säljer sina villor flyttar till lägenhet, men trivs inte där eftersom de är vana vid att ha villalivet som livsstil.

– Eftersom det är kommunernas ansvar att erbjuda ett bra boende så hamnar många på särskilt boende, säger Jan Hemberg, vd på Seniorvillor.

Många mår betydligt bättre av att kunna fortsätta bo i en marknära villa.

Jan Hemberg

Ett särskilt boende för seniorer är en relativt kostsam affär för kommunen. Många seniorer som är vana vid att bo i villa vantrivs dessutom med att bo på särskilt boende.

– Intervjuer som vi genomfört med seniorer som valt att bo i en seniorvilla, som ända ner i minsta detalj är anpassad utifrån seniorers behov, tyder på att många mår betydligt bättre av att kunna fortsätta bo i en marknära villa och helst flyttar från villan till en seniorvilla med all den bekvämlighet och de funktioner som behövs, säger Jan Hemberg.

Jan Hemberg
Jan Hemberg

Seniorvillor

Seniorvillor har hittills byggts i många svenska kommuner, däribland Lidköping, Vara, Falköping, Örebro och Norrtälje m.fl. Trots att efterfrågan är hög är det svårt att få tilldelning av tomter i många kommuner, vilket bromsar upp utvecklingen.

– För kommunernas del finns det en stor besparingspotential i att upplåta mer mark till Seniorvillor eftersom de skjuter fram seniorernas behov av kostsamt särskilt boende. Även seniorerna själva blir vinnare eftersom en boendeform som de verkligen trivs med stärker deras hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Seniorvillorna är ett beprövat och mycket uppskattat boendekoncept som funnits sedan 2009, säger Jan Hemberg.